Aronia
Aronia i jej nieocenione właściwości w profilaktyce i nie tylko.
Nie
wszyscy wiedzą , że Aronia chroni nasz organizm przed nowotworami,
uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie.
Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że Aronia zawiera duże ilości
witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i
mikro elementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem
witaminy PP.
Jej
owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność
kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy, sprawia ,
że Aronia polecana jest dla diabetyków.
Jedną
z najważniejszych zalet Aronii jest oczyszczanie naszego organizmu z
metali ciężkich, jak wiemy w dobie chematralis i innych projektów
stężenia tych metali przekraczają już często przyjęte normy po
kilkaset %. Aronia jest rewelacyjna do oczyszczania naszej szyszynki
z rtęci bo głównie tam się ona gromadzi mało kto o tym mówi ale
również z nieszczęsnych związków fluoru, który ma niby leczyć
nasze uzębienie a tak naprawdę ma całkiem odmienny skutek.
Polska
jest głównym exporterem Aronii na Świecie. Swojego nie znamy
wydajemy często duże kwoty na suplementy z alg ślimaków czy
innych tropikalnych roślin gdy tymczasem pod naszym nosem mamy takie
bogactwo.
Żyjemy
w ciągłym stresie i pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca,
nadciśnienia, zawałów… W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz
Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z Aronii
pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze,
zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz
chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po
sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób.
Okazuje się, że Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń
krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z Aronii zapobiegają
miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele
leków syntetycznych można by, więc zdecydowanie odstawić i nie
byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać Aronię i …
zwracać więcej uwagi na swoją dietę.
Wszyscy,
którzy lubią czerwone wino typu Cabernet powinni wiedzieć , że
Aronia ma podobne właściwości do wspomnianego wina. Tyle, że
możemy ją pić bez ograniczeń..!I co najważniejsze chroni
zdecydowanie organizm przed nowotworami…
Największa
ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo
wyciśnięty sok. Najlepiej by było go zrobić samemu ze świeżo
zebranych owoców. Te dostępne w sklepie często już zostały
pozbawione swojego zdrowotnego działania w licznych procesach
obróbki. Z dostępnych polecam sok Tłoczni Stołecznej z miąższem
jabłkowo-aroniowy choć najbardziej wskazane jest zakup owoców i
przygotowanie soku lub dżemu samemu.
Aronia w naszej kuchni może
mieć wiele form jej wykorzystania: soki, dżemy przetwory, wino no i
oczywiście na świeżo sama jak również w postaci sałatek.
Spożywanie
tego owocu to same plusy: obecność antocyjanów opóźnia proces
starzenia, usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę
tłuszczami, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych
promieni UV… Jednym słowem stosowana powinna być w szeroko
pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób
cywilizacyjnych.
Regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy
uczenia się, (oczyszczanie się szyszynki).
Więc
nie pozostaje nic innego jak zastanowić się czy nie wprowadzić tak
przydatnej Aronii d naszego domu i do naszej kuchni.
Aronia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz